Početna

O Projektu

English

O projektu

"Životi iza polja smrti" je zajednički projekat Memorijalnog centra Srebrenica i Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) tokom kojeg je snimljeno 100 svjedočanstava preživjelih svjedoka genocida.

Sadržaji nastali tokom projekta dio su stalne postavke muzejskog prostora u Potočarima.

Memorijalni centar i BIRN BiH ovim projektom žele povezati pojedinačna svjedočanstva s predmetima u kolekciji muzejske zbirke Memorijalnog centra koje su donirali preživjeli.

Dajući prostor porodicama žrtava i dijeleći priče o ljudima koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici, BIRN BiH i Memorijalni centar ispunjavaju cilj MATRA projekta "da doprinese društvenoj promjeni" boreći se protiv negiranja genocida, kao i protiv diskriminacije povratnika u Srebrenicu koji su u genocidu izgubili svoje najmilije.

Primarna ciljna grupa u ovom projektu su žrtve genocida, njihove porodice i ljudi pogođeni zločinom direktno i indirektno, kao i povratnici u Srebrenicu i širu okolinu. Kroz ovaj projekat, BIRN BiH žrtvama daje glas i prostor u javnoj sferi da podijele svoje priče, dok će Memorijalni centar sakupljati i čuvati lične predmete žrtava pronađenih u masovnim grobnicama i koristiti ih kroz izložbe za priče o stvarnim životima prekinutim genocidom 1995. godine.

Važnost ovog projekta se ogleda upravo u očuvanju svjedočanstava s obzirom na protok vremena, usljed kojeg mnogi nisu dočekali da ispričaju svoje priče. Dva sagovornika iz projekta – Đulsa Velić i Senahid Mehmedović – preminula su dok je još uvijek trajalo snimanje ostalih svjedočanstava. Nakon završetka snimanja svih svjedočanstava, preminula je i sagovornica Hajra Ćatić.

Snimanja su počela u oktobru 2020. i trajala su tokom 2021. godine u Srebrenici, Sarajevu i Tuzli. Tokom projekta snimljeni su dokumentarni film na osnovu sjedočanstava te dokumentarni film o snimanju i radu na projektu.

Video sadržaji i eksponati dio su stalne postavke koja se može vidjeti u prostoru Memorijalnog centra u Potočarima u Srebrenici.

Projekat finansira Vlada Kraljevine Holandije kroz sredstva MATRA – Regionalni program vladavine prava.

logologo

Tim BIRN-a BiH

Direktor: Denis Džidić

Urednici: Semir Mujkić i Džana Brkanić

Novinarka na projektu: Lamija Grebo

Uz asistenciju: Aida Trepanić

Projekt menadžerica: Aida Mahmutović

Snimatelji: Faris Dobrača i Mirza Mršo

Ton: Samir Hrković

Montaža: Elvedin Zorlak

Web development: Muris Bešo

Dizajn internet stranice: Asim Bilić

Aplikacija za muzejsku postavku: Admir Hodžić

Tim Memorijalnog centra

Direktor Memorijalnog centra: Emir Suljagić

Vođa tima usmene historije i intervjuer: Hasan Hasanović

Intervjueri: Mahir Omerović i Ahmo Mahmedović

Razgovore usmene historije vodila i Lamija Grebo